Wat is het verschil tussen een fotoreportage en documentaire fotografie?

Fotoreportage en documentaire fotografie zijn beiden gericht op het vastleggen van de werkelijkheid, maar er zijn belangrijke verschillen tussen de twee:

  • Een fotoreportage vertelt over een specifiek onderwerp of evenement. Zoiets als een (nieuws)gebeurtenis, een sportwedstrijd of een huwelijk. Fotoreportages zijn vaak bedoeld voor publicatie in tijdschriften of kranten. Documentaire fotografie gaat om de werkelijkheid te documenteren en vast te leggen, vaak met als doel om een sociaal, cultureel of maatschappelijk onderwerp te onderzoeken.
  • Fotoreportages hebben meestal een directe journalistieke stijl, waarbij de nadruk ligt op het vastleggen van het onderwerp zoals het zich voordoet. Documentaire fotografie heeft een meer artistieke benadering en streeft naar het vastleggen van een specifieke sfeer, emotie of context rondom het onderwerp.
  • Een fotoreportage kan meestal in korte tijd worden gemaakt, vaak binnen enkele uren of dagen, terwijl documentaire fotografie vaak een langdurig proces is dat zich uitstrekt over weken, maanden of zelfs jaren.

Fotoreportage en documentaire fotografie

Het belangrijkste verschil tussen fotoreportage en documentaire fotografie ligt in je doel en je benadering. Een fotoreportage is vaak gericht op het vertellen van een verhaal over een specifiek onderwerp of evenement, terwijl documentaire fotografie gericht is op het vastleggen van de werkelijkheid en het onderzoeken van een sociaal, cultureel of maatschappelijk onderwerp.

De onderstaande portretfoto's zijn gemaakt tijdens de grote depressie in Amerika in de jaren '30 van de vorige eeuw. In deze periode is de documentaire fotografie stijl, zoals we hem nu kennen, ontwikkeld door Walker Evans. (We willen met dit voorbeeld overigens niet beweren dat Walker Evans geen fotoreportages maakte of Dorothea Lange geen documentaire stijl had.)

Op de eerste foto zien we het beroemde portret van een vrouw en twee kinderen van Dorothea Lange. Dit is een reportage portret want hij is in korte tijd gemaakt en de situatie deed zich zo voor.

Dorothea Lang

Foto: Dorothea Lange

Het onderstaande groepsportret van Walker Evans is duidelijk opgebouwd en heeft meer tijd gekost. De mensen hebben een pose en aan de compositie is aandacht besteedt.

Walker Evans

Foto: Walker Evans

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons Ebook, of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want vol is vol!

www.forumbeeldtaal.nl