Marianne Verboom

Wat is inhoudelijke fotografie?Inhoudelijke fotografie

Inhoudelijke fotografie vertrekt vanuit een sociaal, cultureel of maatschappelijk draagvlak. Het vertelt iets over een situatie of gebeurtenis, maar het kan ook een gebrek hebben aan een logische betekenis. Dan gaat het vooral over kunst en heeft het de bedoeling het onderbewuste aan te spreken.

Inhoudelijke fotografie is om te informeren, inspireren en om een boodschap over te brengen die verder gaat dan alleen de beelden zelf.

Voorbeeld inhoudelijke fotografie

De meeste foto’s die dagelijks gemaakt worden hebben een emotionele waarde of  een hoog interpretatie gehalte. Als ik je een foto van een bekende acteur of actrice laat zien zul je wellicht meteen aan een film denken waar hij of zij in gespeeld heeft, of je noemt direct hun naam. Op de foto staat alleen een persoon en je interpretatie gaat ermee aan de haal, niet de foto. Sterker nog, de foto is gewoon een stukje papier met een afbeelding erop.

Charlie Chaplin


Velen vinden dat hun foto’s inhoudelijke waarde hebben vanwege hun eigen interpretatie op die foto’s. Vaak zijn die foto’s dan ook registraties met een verhaal eromheen. Leuk voor jezelf, maar zo werkt het helaas niet.

Inhoudelijke fotografie is net als muziek en is gebaseerd op bepaalde wetmatigheden. Een instrument zul je ook eerst moeten leren bespelen zodat de luisteraar er iets bij voelt. Het is als zenden en ontvangen. Als fotograaf ben je ook een zender en is je toeschouwer de ontvanger. Een ontvanger waar je een snaar wil raken. De communicatie tussen beiden is een spel waarvan we na 180 jaar ontwikkeling binnen de BEELDtaal grotendeels weten hoe het werkt.

Hoe werkt het?

Net als bij kunst kun je inhoudelijke fotografie op waarde schatten met de driehoek Intentie-Vorm-Resultaat.

Intentie is het idee, de vorm zijn de 12 vormtoepassingen, en het resultaat laat de inhoud van het project zien, of beter gezegd; ervaren.

De meeste fotografen gaan van intentie meteen naar het resultaat en slaan hierbij de vorm over. Eenvoudigweg omdat ze er niet van weten.

Wil je inhoudelijk leren fotograferen dan is het aan te bevelen om de 12 vormtoepassingen te leren kennen en er een aantal eigen te maken. Dit is zijn de belangrijkste gereedschappen die je in wil zetten om tot een goede inhoud te komen.


Foto boven: Marianne Verboom

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons Ebook, of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want vol is vol!

www.forumbeeldtaal.nl