Wat is een ‘mooie' foto?

Léonard Misonne

Foto: Léonard Misonne

Een 'mooie' foto is een subjectieve term die gebruikt wordt om een foto te beschrijven die visueel aantrekkelijk is. 'Mooi' is afhankelijk van iemands persoonlijke voorkeur, ervaringen en culturele achtergrond

Een ‘mooie’ foto is afgeleid van de schilderkunst midden jaren 19e eeuw. De net uitgevonden fotografie werd destijds gezien als een registratie instrument en nam een aantal taken van de schilderkunst over waardoor schilders zich meer kunstzinnig konden ontwikkelen. Deze erfenis is wat veel fotografen bezighoud; het maken van schilderijtjes (foto;'s) met compositie, gulden snede en esthetica.

Vanuit de BEELDtaal is een mooie foto niet relevant want ‘mooi’ valt onder de noemer communicatie. Met ‘mooi’ kun je je toeschouwer de foto inlokken, niet meer dan dat. ‘Mooi’ is in die zin net zo belangrijk als ‘lelijk’. Ze hebben beiden een praktische functie en worden als zodanig dan ook bewust ingezet.

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons Ebook, of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want vol is vol!

www.forumbeeldtaal.nl