Walker Evans- Fotocommunicatie

Miscommunicatie

Één van de meest voorkomende uitingen binnen de fotografie is miscommunicatie. 

De fotograaf heeft een emotie of verhaal bij zijn foto, terwijl de foto dat niet communiceert. 

De kijker interpreteert de foto dus anders en ziedaar; een gemiste kans. 

Wij noemen dit de 'mindfuck'. 

Fotocommunicatie

In de jaren '30 van de vorige eeuw was er een fotograaf die enorm veel veldonderzoek deed naar communicatie van het fotobeeld. Hij was zijn tijd ver vooruit en je kunt stellen dat hij dat nog steeds is. 

Walker Evans pakte het grondig aan: in zijn auto lagen vijf camera’s, en voor elke camera drie tot vijf objectieven. Van bijna alles wat hij fotografeerde, gebruikte hij de meerdere camera’s en objectieven. Op zijn contactafdrukken kon hij zien welke aanpak, welke verhouding en afstand, en welk beeld het beste werkte voor wat hij voor ogen had en wat hij met de foto(s) wilde vertellen. Hij legde de oorsprong van de fotocommunicatie. 


Je hebt een zender (de fotograaf) en een ontvanger (de kijker) vanuit een medium met stilstaand beeld. Hoe werkt dat?

Dit is een fundamentele vraag die iedere beoefenaar terug naar zijn tekentafel zou mogen sturen om er eens serieus over na te denken.

Toepassingen voor de beeldtaal

Evans ontwikkelde een aantal vormtoepassingen die extreem belangrijk zijn in de huidige beeldtaal. Hij ontdekte wanneer je ze kon toepassen en waarom dat zo is. 

Het is dan ook dankzij zijn inspanningen dat in de periode 1935 – 1942 de verhalende fotografie is ontwikkeld zoals we die nu kennen. Er zijn door hem verschillende toepassingen ontdekt waarmee de fotografie een sterke communicatieve eigenschap heeft ontwikkelt.

Evans heeft ze niet alleen op een bewuste manier gebruikt, maar ook bij elkaar gebracht;


Inspiratiebronnen

Het wiel wat Walker Evans voor ons heeft uitgevonden hoeven wij niet meer te herhalen. We mogen er de vruchten van plukken en hem met veel respect dankbaar zijn. Net zoals vele andere fotografen die ons zijn voorgegaan en grote inspiratiebronnen voor ons zijn. 

Probeer je mening los te laten en verdiep je in hun kennis, dat is de weg.


Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. 

Heb je interesse in onze cursus maar wil je eerst een vrijblijvend oriënterend Zoom gesprek? Stuur ons een mail en we maken een afspraak.

forumbeeldtaal@gmail.com


Foto's: Walker Evans

Over de schrijver