Wat is verhalende fotografie?

Verhalende fotografie bestaat binnen verschillende fotografische disciplines zoals documentaire fotografie, fotoreportage, een foto-essay, een tentoonstelling of een fotoboek. De belangrijkste vraag is; hoe maak je een goed fotografisch verhaal?
Fotografie bestaat, in tegenstelling tot film, uit losse beelden. Het heeft daarom dan ook zijn eigen regels als het gaat om een verhaal vertellen. De fout die velen maken is dat ze een fotografisch verhaal willen ‘filmen’. M.a.w. ze willen het verhaal letterlijk vertellen. En toen, en toen, en toen. Zo verteld een kind een verhaaltje aan de moeder, en het verhaaltje is dan ook alleen interssant voor die moeder.
Bij een goed fotografisch verhaal wordt een vraag gesteld, geen antwoord gegeven. (en toen, en toen etc.) Het verhaal dient een gevoels-of ervaringswereld aan te spreken waarbij de toeschouwer herkenning ervaart en erdoor ‘geraakt’ wordt. Om een fotografisch verhaal te maken heb je inzicht en goed gereedschap nodig.
- Inzicht: in de driehoek zie je drie woorden staan; Intentie-Vorm-Restultaat. Intentie is je idee, vorm is je gereedschappen palet, en resultaat is de inhoud van je serie, tentoonstelling enz.
- Gereedschap: dit zijn de zgn. vormtoepassingen en we kennen er 12. Wil je hier meer over weten dan download ons E-book. We gaan hier veel dieper op in en we geven een paar praktische voorbeelden.
Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want vol is vol!
www.forumbeeldtaal.nl