Wat is Visual Storytelling?

Alec Soth- Sleeping by the mississippi
Foto: Alec Soth

Visual story telling in de fotografie

Visual story telling in de fotografie is het gebruik van een reeks afbeeldingen om een verhaal, boodschap of emotie over te brengen op de kijker.

De afgelopen 20 jaar heeft de fotografische story telling steeds meer terrein gewonnen. We zien een groot aantal fotografen vanuit hun autonomie (een zelfstandige intrinsieke motivatie) maar ook vanuit toegepaste fotografie, een verhaal maken. In tegenstelling tot verhalende fotografie eigent de fotograaf zich steeds meer vrijheid toe als het gaat om het loslaten van ‘fotografische conventies’. Hij/zij neemt een autonome insteek die op een documentaire manier is opgebouwd waarbij het suggererende karakter van het project een belangrijke toevoeging is. Het verhaal hoeft niet perse een weergave van de werkelijkheid te zijn maar wekt een suggestie. Het roept vragen op.

Storytelling dient een gevoels-of ervaringswereld aan te spreken waarbij de toeschouwer herkenning ervaart en erdoor ‘geraakt’ wordt. Hiervoor heb je inzicht en goed gereedschap nodig.

IVR

  • Inzicht: in de bovenstaande driehoek zie je drie woorden staan; Intentie-Vorm-Restultaat. Intentie is je idee, vorm is je gereedschappen palet, en resultaat is de inhoud van je serie, tentoonstelling, boek enz.
  • Gereedschap: dit zijn de zgn. vormtoepassingen en we kennen er 12. De vormtoepassingen is een uitgebreid onderwerp en wil je hier meer over weten dan download ons E-book. Hier gaan we dieper in op de driehoek en de vormtoepassingen, en we geven een paar praktische voorbeelden.


Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons Ebook, of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want vol is vol!

www.forumbeeldtaal.nl