Wat is BEELDtaal?

Lee Friedlander tv sets

Foto: Lee Friedlander

Beeldtaal in de fotografie gaat over de manier waarop je visuele elementen gebruikt om betekenis, emotie en/of een verhaal over te brengen. Je communiceert met beeld. Als je begrijpt hoe je deze visuele elementen kunt gebruiken, ben je in staat om foto's met zeggingskracht te maken die bij je doel en boodschap passen.
Het is een benadering van fotografie waarbij je je richt op het vastleggen van beelden op een artistieke en innovatieve manier, in plaats van alleen het vastleggen van de werkelijkheid op een traditionele wijze. Beeldtaal in de fotografie kun je zien als een vorm van kunst waarbij je verschillende vormtoepassingen gebruikt om emoties, stemmingen en betekenissen in je werk over te brengen.
Jouw doel is om foto's te maken die de kijker naar je toe trekt en die de verbeeldingskracht stimuleren.

Beeldtaal fotografie

“De fout die de meesten maken is dat ze vanuit hun idee rechtstreeks naar het resultaat willen gaan”. Wat bedoelen we hiermee?

Het grootste gemis bij de meeste foto’s die je ziet is dat er een vormtoepassing ontbreekt. Aan de hand van de onderstaande driehoek zie je linksboven ‘intentie’ staan. Dat is jouw idee van waaruit je wil vertrekken. Rechts daarvan zie je ‘resultaat’. De meesten gaan vanuit hun ‘idee’ rechtstreeks naar het ‘resultaat’. Ze slaan de vorm over terwijl hier nu net de creativiteit zit.

IVR


Beeldtaal voorbeelden

De beste voorbeelden voor de beeldtaal zijn vormtoepassingen. Vormtoepassingen zijn de belangrijkste gereedschappen die je in wil zetten om tot een goed resultaat te komen.

De 12 vormtoepassingen zijn:

 • Kleur of zwart/wit; is een belangrijke vraag die je je moet stellen als je aan een project begint. Waarom en wanneer maak je een keuze tussen één van de beiden, of misschien gebruik je ze allebei?
 • Dead pan; is direct en gaat voorbij aan de conventies binnen de oude schilderkunst en luistert naar de ontwikkeling van de BEELDtaal.
 • Context-Framing; is het samenvoegen van twee of meerdere belevingswerelden in één foto en/of het verwijzen naar een ander onderwerp binnen dezelfde foto.
 • Lichtbeheersing; dit is een vormtoepassing die gebaseerd is op het Zonesysteem en maakt je bewust van de lichtwaarden die je fotografeert.
 • Flits; is meer dan je denkt. Vroeg of laat ga je het nodig hebben ondanks dat je het waarschijnlijk lelijk vind of bijna nooit gebruikt.
 • Typologie; is de overeenkomst van de verscheidenheid van het onderwerp wat je fotografeert. Een goede typologie is een sterke communicator met relatief weinig middelen.
 • Suggestief-uitsnede; ligt in een ongrijpbare tussenwereld.
 • Suggestief-Off focus; leidt direct naar een gevoels- of ervaringswereld.
 • Documentair portret; kun je gebruiken om een bepaalde gemeenschap of cultuur te laten zien, om een sociaal of politiek probleem onder de aandacht te brengen, of om een menselijk verhaal te vertellen.
 • Beschouwend; is dé manier om het landschap te fotograferen waarbij je meerdere vormtoepassingen in mee kunt nemen. Met beschouwend neem je jouw toeschouwer mee naar een andere kijk op de wereld
 • Alien view; zet je interpretatie uit en sta open wat de foto je verteld.
 • Grafisch element; door een grafisch element in een andere context te plaatsen geef je een nieuwe betekenis aan je foto.

Als je er meer over wil weten dan download ons E-book. Hierin leggen wij uitgebreider uit wat we met vormtoepassingen bedoelen en geven we een paar praktische voorbeelden.

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons Ebook, of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want vol is vol!

www.forumbeeldtaal.nl