Ruud van de Steeg-Ik bin

Hoe maak je een fotoserie?

Je kunt op drie verschillende manieren aan een fotoserie beginnen; 


  • Je hebt een idee, een intentie, onderwerp of thema waar je serie over kan gaan. Je vertrekt dan vanuit 'Intentie'.


  • Je bent al aan het fotograferen en weet dat het een serie kan gaan worden. Je vertrekt dan vanuit 'Vorm'.


  • Je hebt een stapel foto’s die je tot een serie wil maken. Je vertrekt dan vanuit 'Resultaat'.


Intentie


  • Het is belangrijk om je intentie op papier te zetten. Maak er een verhaal van en werk dit uit. Kijk vervolgens hoe je dit verhaal fotografisch gaat vertalen. Doe een stukje onderzoek naar je onderwerp, wat is de geschiedenis en is daar nog iets van bewaard? Hoe wil je insteken; wordt het een autonome of een documentaire serie? 
  • Welke vormtoepassingen ga je gebruiken? Als je dit weet kun je met veel meer rust en focus naar je verhaal toewerken. 
  •  Selecteer je foto’s. 
  • Zorg dat de driehoek ‘intentie-vorm-resultaat’ goed resoneert in je serie. (zie afb.)

IVR


Vorm


Je bent al een tijdje aan het fotograferen en besluit om er een serie van te gaan maken. Hoe pak je dit aan?

  • Druk je foto’s klein af en leg ze op een tafel. Maak vervolgens een selectie.
  • De foto’s die de selectie hebben overleefd vertellen iets.  Als je het niet ziet dan verschuif een aantal foto’s zodat er een andere context zichtbaar wordt. Van hieruit vertrek je naar de aanloop van je serie. Schrijf je idee op en ga het verder uitwerken. Welke foto’s (vormtoepassingen) heb je nog nodig? (Zie intentie)


Resultaat


We nemen een praktijk voorbeeld;  tijdens een workshop komt Tim naar ons toe en geeft aan dat hij een wereldreis heeft ondernomen en er een fotoboek van wil maken. Dat is een toffe uitdaging!  

In samenspraak hebben we het gehad over wat hij wil vertellen met zijn boek en dat is vooral ‘beleving’. Hij wil de kijker zoveel mogelijk betrekken bij zijn reis door een gevoel te triggeren. 

Met dit gegeven heb je al een voorkeur voor een selectie.

Uit de tienduizenden bestanden heeft hij zelf al een grove selectie gemaakt vanwege  een chronologische volgorde maar het gaat nog steeds over duizenden foto’s.

Aan de hand van de selectiemethode die we hem hebben geadviseerd is hij teruggegaan naar zo’n 500 foto’s. Deze hebben we samen op tafel gelegd en teruggebracht naar zo’n 100 foto’s.

Omdat ‘beleving’ voor Tim bovenaan staat hebben we vooral de vormtoepassing geselecteerd die een abstractie als ‘beleving’ goed naar voren laat komen. Mocht je  overigens willen weten welke deze vormtoepassing dit is, kun je hem als gratis opdracht binnen onze lesomgeving doen. Maak een account aan door in te loggen, klik boven op 'cursussen' en scrol naar onderen. Je komt de gratis les vanzelf tegen.

Voorselectie bij Pennings Foundation voor UNCOVER21

Voorselectie van de tentoonstelling UNCOVER21 bij Pennings Foundation. Op de achtergrond  zie je dat de foto's op een specifieke manier gepresenteerd zijn.

Voor het bouwen van een sterke fotoserie heb je een zorgvuldige voorbereiding nodig en hou er rekening mee dat je zo’n twee jaar onderweg bent. Het vooronderzoek, het fotograferen, het selecteren en uiteindeljk de presentatie. 

Lucia Berg, Groetjes uit Scheveningen

Lucia Berg heeft bij haar presentatie van 'Groetjes uit Scheveningen'  een stukje Scheveningen gecreëerd om de beleving zo groot mogelijk te maken.


Het maken van een fotoserie kun je vergelijken met een kunstwerk of het componeren van een muziekstuk. Het is een onbetaalbare ervaring van een geluk makend en diepgaand creatief proces. Jouw proces.


Het onderstaand filmpje is gemaakt tijdens één van onze halfjaarlijkse workshops die wij geven in samenwerking met Pennings Foundation in Eindhoven. Hier laten we ervaren wat het is om aan een fotoserie te werken. Wil je zo’n workshop bijwonen dan hou onze website, of de site van Pennings Foundation, goed in de gaten. Wacht niet te lang met inschrijven want vol is vol.

Foto boven: de serie Ik bin van Ruud van de Steeg uit UNCOVER17.


Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want vol is vol!

www.forumbeeldtaal.nl