Fotoselectie

Hoe selecteer je foto’s, wat maakt een goede fotoselectie?

Het maken van een fotoselectie is van meerdere factoren afhankelijk. Als je uitgaat van de werkdriehoek die we ook in onze andere artikelen noemen, hou je altijd jouw intentie of je idee in de gaten. Voor je het weet sla je een zijweg in omdat je er ‘mooie’ foto’s in wil houden die een ander verhaal vertellen dan waar je vanuit was gegaan. (Kill your darlings ;)

Foto's selecteren


Hoe dan ook, maak kleine afdrukken van zo’n 10x15 cm. en leg ze op een grote tafel. Neem vervolgens de volgende stappen om je foto’s te selecteren;


  • Haal alle registraties eruit. Registraties of ‘plaatjes’ zijn vaak nietszeggende foto’s (meestal) van mensen die iets aan het doen zijn zoals; werken, eten, lopen, kijken etc. Het zijn de foto’s ‘van’ iets en niet ‘over’ iets. Er is geen emotie of context-framing in verwerkt.
  • Verwijder daarna de foto’s die hetzelfde vertellen dan andere foto’s. De dubbelaars.
  • Kijk wat er ligt. Als je met vormtoepassingen hebt gewerkt zul je merken dat je interessante combinaties kunt maken. Een portret past goed naast een uitsnede naast een landschap bijvoorbeeld.
  • Je kunt foto’s sorteren op vorm en kleur.
  • Je gaat associaties en verwijzingen aanmaken tussen foto’s waardoor het geheel sterker communiceert. Foto’s in boeken worden vaak op deze manier geselecteerd.
  • Als laatste maak je een grid of raamwerk waarin je de ritmiek opvoert. Je zorgt voor een verhaallijn in je selectie; is er bijv. sprake van een climax? Zo ja, waar ga je hem leggen?

Het selectieproces is afhankelijk is van je idee of intentie. Je selecteert letterlijk je vorm om uiteindelijk inhoud binnen je werk aan te brengen. Als je serieus werkt volgens de driehoek intentie-vorm-resultaat, zul je altijd met een tevreden uitkomst thuiskomen.

Succes!