Wat is juxtapositie binnen de fotografie?

Juxtapositie heeft binnen de fotografie meerdere uitingen. Het kan gaan om contrast te laten zien tussen licht en donker, groot en klein, of dik en dun, etc. Daarnaast wordt het ook gebruikt om bijvoorbeeld iemand de ondergaande zon te laten vasthouden of een persoon de toren van Pisa te laten stutten. Leuk, maar ook wel een beetje een uitgekauwde vorm van creativiteit
Het is veel uitdagender om twee (of meerdere) werelden binnen een foto te zetten of een verwijzing te maken. Dit valt ook onder juxtapositie en wij noemen dat context-framing. 

Juxtapositie voorbeeld


Op onderstaande foto zie je rechts 2 dames bij een pinautomaat en links een zittende man die aan de elektriciteit werkt. Beide wereldjes hebben niets met elkaar te maken maar omdat je ze in één foto zet, vertel je een verhaal. Jouw verhaal, want jij pakt dit unieke moment, niemand anders.

André Hilkens

Foto: André Hilkens


Context-framing zie je vooral terug bij Magnum Photos en dat is ook niet vreemd als je beseft dat de oprichters van het meest beroemde fotoagentschap, Henri Cartier-Bresson, Robert Capa en David Seymour werden geïnspireerd door André Kertész. Kertesz die in het midden van de jaren ’20 van de vorige eeuw een Leica camera kocht en hem gebruikte waar hij blijkbaar voor gemaakt was. 

De Chinese straatfotograaf Liu Tao toont met deze foto een prachtige ludieke verwijzing.

Liu Tao, juxtapositie

Foto: Liu Tao

Context-framing is altijd en overal om ons heen. Je moet het alleen zien en dat kun je leren. Neem je camera maar eens mee naar een receptie of een bruiloft. Dat zijn ideale gelegenheden waar je vrij kunt fotograferen. Zet iemand in de linker- of rechterkant van je frame en kijk of je een situatie aan de andere kant van je frame kunt vangen. Zo zet je twee verhaallijnen bij elkaar en stap je uit je registratiemodus. Hierdoor krijgt je foto een diepere lading omdat je een associatie maakt. Je roept een vraag op i.p.v. dat je een antwoord geeft. Oefen dit en je zult merken dat je er steeds beter in wordt. Je gaat anders kijken


Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons Ebook, of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want vol is vol!

www.forumbeeldtaal.nl