Lucia Berg

Hoe krijg ik zeggingskracht in mijn foto’s?

We hebben bewust het woordje ‘meer’ uit de bovenstaande zin weggelaten. Het geldt niet voor iedereen maar dat woordje erbij zou betekenen dat je nog met één been in de ‘mooie foto’ modus staat en de andere wil ‘meer’ zeggingskracht. Zo werkt het helaas niet helemaal.

Ja, je kunt mooie foto’s met zeggingskracht maken maar dan ben je al een stuk verder en is dit artikeltje wellicht niet voor jou bestemd. 

Laten we eens een aantal punten bekijken;

- Stap uit het brave schilderijtjes gedrag. Zeggingskracht gaat over emotie, menselijke energie en inhoud. M.a.w.; gooi eens wat conventies overboord m.b.t. compositie, gulden snede en ‘mooi’. Kom los en ga fotograferen, daar heb je tenslotte een camera voor.

- Gebruik geen zoomlens maar je benen. Sta dus niet naast het veld, maar erin.

Quote van Robert Capa


- Als je mensen fotografeert en het wordt geen portret zorg dan voor emotie of context-framing.


- Hou je achtergrond in de gaten. Hou het simpel en eenvoudig, hoe meer ruis hoe meer afleiding.


- Registreer niet, maar zorg voor context, oftewel; waar speelt zich iets af en ten opzichte van wat?


- Fotografeer niet letterlijk maar beeldend.


- Goed licht kan helpen maar een goed belichte ‘saaie’ foto blijft vervelend.


- Maak gebruik van vormtoepassingen.


Een goede oefening, en ook heel leuk om te doen, is om met je camera of je smartphone snapshots van alledaagse dingen te maken. Wat je maar tegenkomt en wat het voor jou waard is om te fotograferen. Kom uit je hoofd en in je creativiteit. Ga gewoon lekker los en trek je van niemand en niets wat aan. Verzamel je foto’s, leg ze op een tafel en laat ze er liggen. Ga iedere dag even kijken, want je ontdekt altijd wat anders. Probeer een selectie te maken op vorm en kleur en misschien zie je een verhaallijn. Daar zit jouw zeggingskracht.

Succes!

Foto boven: Lucia Berg

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons Ebook, of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want vol is vol!

www.forumbeeldtaal.nl