New Topographics

In 1975 opende de historische tentoonstelling New Topographics in het George Eastman House in Rochester, New York.

Landschapsdocumentaire fotografie werd opnieuw uitgevonden sinds Walker Evans zich er voor het eerst in de midden jaren dertig van de vorige eeuw intensief mee bezig had gehouden voor de Resettlement Administration.

De tentoonstelling betekende een radicale verschuiving van de traditionele perceptie van het landschap en was tevens een keerpunt in de geschiedenis van de fotografie. Een groep van tien fotografen benadrukte de relatie tussen mens en zijn omgeving door middel van het documenteren van industriële indringers, scènes van uitdijende voorsteden, motels en parkeerplaatsen in het landschap.

De New Topographics stonden voor de volgende drie uitgangspunten:

  1. Het documentaire landschap

    Een landschap waar de invloed van de mens duidelijk zichtbaar is.

  2. Beschouwend

    Het documentaire landschap wordt op een beschouwende en afstandelijke manier gefotografeerd. Dit geeft een objectieve indruk.

  3. Communicatie

    Het documentaire landschap heeft een eigen manier van communiceren, wat een 'andere' interpretatie vraagt bij het maken én bij het beschouwen van de foto.

Onderaan deze blog vind je een lijst met fotografen die op deze wijze werken.


Frank Gohlke

De New Topographics-stroming gaf de toeschouwer meer dan food for thought en zette hiermee een volledig nieuwe koers binnen de fotografie op gang. De verantwoordelijke fotografen waren: Robert Adams, Lewis Baltz, Bernd en Hilla Becher, Joe Deal, Frank Gohlke, Nicholas Nixon, John Schott, Stephen Shore en Henry Wessel.

Het topografisch landschap binnen de fotografie is momenteel actueler dan ooit en dat is ook niet helemaal vreemd. De kunstwereld heeft deze tak van sport volledig omarmd, want je kunt de boodschap in een dergelijk landschap enkel en alleen met fotografie communiceren. Dat maakt deze discipline zo bijzonder en uniek!


Wil je wat inspiratie opdoen voor jouw fotografische project? Hier enkele leuke Beeldtaal-blogs over fotografen binnen deze beweging:

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nl

Over de schrijver