Mitch Epstein: American Power
29 mei 2020 
in Boeken

Mitch Epstein: American Power

Het landschap van Mitch Epstein is een spiegel van de samenleving. 

Deze uitspraak is van Mitch Epstein. In zijn serie American power benadert hij kritisch zijn vaderland. Amerika, het machtigste land ter wereld en, tijdens het maken van de serie, ook de grootste energieverbruiker.

De enorme honger naar energie intrigeerde Mitch Epstein. Hoe ver kan een land gaan om energie te winnen? Hoe ziet je land eruit als je zoveel energie nodig hebt. 

Met zijn grootformaat camera trok hij een aantal jaren door Amerika. Het levert een rijke serie op omdat Epstein op afwisselende plekken fotografeert. Van een woonbuurt met vrijstaande huizen en een tuintje tot een smeltende gletsjer. De stuwdammen in het landschap en de benzinepomp met “terror free oil”. Verlaten booreilanden in zee, steenkolenmijnen en windmolens. Epstein gaat helemaal los en fotografeert het allemaal. 

Er gebeurt iets aparts in de foto’s van Mitch Epstein. Doordat er letterlijk afstand wordt genomen zie je de verhouding met de omgeving. Dan wordt duidelijk dat het landschap moet wijken voor de energie. De mens denkt de natuur te kunnen beheersen. Epstein laat echter ook zien dat bij verval de natuur terugslaat en zijn plek terugwint. De omgang met de omgeving, het landschap zegt heel veel over de maatschappij. Met American power toont Epstein ons een spiegel van Amerika. 

Tekst: Hans Rutten

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nl

Over de schrijver