Todd Hido: Bright Black World
27 juni 2020 
in Boeken

Todd Hido: Bright Black World

De wereld zit in een donkere periode. Vol onzekerheid en niet wetend waar het naartoe gaat. Het is dan altijd fijn om terug te kunnen vallen op kunst. Ook fotografen reageren op de wereld en wat er gebeurd.  Bright black world is het meest recente werk van Todd Hido.

 

 In een langlopend project reisde hij naar de meest verre oorden van het Noordelijk halfrond. Op al deze plekken gebruikte hij het landschap om te reflecteren op de wereld.  Vanuit zijn auto met de voorruit als kader zien we vooral een donkere wereld. De deels beslagen voorruit is een filter waardoor het extra vervreemdend overkomt. Is dit een wereld waar je wilt leven? Donkere luchten, diepe schaduwen, veel mist en sneeuw en een beetje licht. Je gaat bijna denken dat dit niet op aarde is.

Hido brengt je hiermee al meteen in een sombere stemming. Om je plotseling te overvallen met een stilleven van een interieur en een portret. Het portret zelfs op een uitklapbare pagina waardoor het groter is dan het toch al grote boek. Menselijk leven is belangrijk. Het gaat maar door. Het boek ademt somberheid met af en toe, letterlijk, een lichtpuntje. De uitsmijter zit ongeveer in het midden. Een dubbel uitklapbare pagina, een enorme foto met de afmetingen van een schilderij.

Een stormlucht met aan het einde licht. Dit is de kern van Hido’s verhaal. We zitten midden in een storm maar er kan ook weer licht komen.  Hido brengt een boodschap die al vaker is gehoord, en is ook niet uniek. Met zijn beeldtaal boort hij echter wel een gevoelslaag aan. Klimaatverandering is hot maar door dit boek wordt het urgentiegevoel wel aangewakkerd. Een fotografisch schot voor de boeg. Het is vijf voor twaalf maar we kunnen nog bijsturen?

Tekst: Hans Rutten

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nl

Over de schrijver