Vanessa Winship: She Dances On Jackson
06 december 2019 
in Boeken

Vanessa Winship: She Dances On Jackson

Vanessa Winship is de eerste vrouwelijke fotograaf die de Henri Cartier Bresson award wint, dat was in 2011. Het stelde haar in staat om in Amerika te gaan fotograferen. Het is de start van haar project “She Dances On Jackson”. In Amerika trof zij een land in verwarring, net terug aan het komen uit een zware economische crisis. Het land ook waar de herverkiezing van Obama aan de gang was en net de racistische moord op Trayvon Martin had plaatsgevonden. 

Dit leidde tot de BlackLivesMatter beweging. In deze woelige periode ging zij aan de slag voor haar serie. Portretten, landschappen, detailopnames, het komt allemaal voorbij. Het krachtige is dat het haar niet perse om Amerika is te doen. In haar foto’s zit een enorme rust maar ook spanning. Kijkend door het boek wordt duidelijk dat deze serie niet over een land gaat.

De onderhuidse spanning is universeel. Dit boek gaat over mensen en de plekken waar ze hun thuis hebben.

De plekken waar ze zichzelf kunnen zijn en waar herinneringen worden gemaakt.

Vanessa Winship (1960) werd opgeleid aan de Polytechnic of Central London (de huidige Universiteit van Westminster). Ze werkt voornamelijk met een technische camera en heeft meerdere series gemaakt. She dances on Jackson werd in 2012 lovend ontvangen en wordt gezien als een van haar sleutelseries. 

Tekst: Hans Rutten 

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nlOver de schrijver