Robert Frank: The Americans
11 september 2019 
in Nieuws

Robert Frank: The Americans

"There’s something good about being a failure... it keeps you going." Robert Frank 


 Er valt ongelooflijk veel te vertellen over deze man en zijn leven. En waarschijnlijk heeft hij er 5 geleefd, al helemaal omdat hij zijn twee kinderen onderweg verloor. Zijn grote nalatenschap is ongetwijfeld het fotoboek The Americans uit 1958.

Frank introduceerde hier een nieuwe documentaire reportagestijl, met veel vernieuwende suggestieve kenmerken en een bijzonder gevoel voor framing, welke voor het eerst in het documentaire genre werd toegepast. Het was Walker Evans die hem aan de Guggenheim-beurs hielp om het project van de grond te krijgen.

Evans’ grafisch element is overduidelijk aanwezig in de beelden, maar ook de rauwe stijl waarmee William Klein een paar jaar daarvoor New York maakte. The Americans is ijzersterk consistent en heeft een steeds terugkerend thema. 

De mens gevangen in een popculturele omgeving van een na-oorlogs moralistisch droomtheater, dat hem de hemel op aarde belooft. Frank fotografeerde niet de voorstelling maar de toeschouwer - die zich wellicht afvroeg of hij wel in de goede zaal zat..

Als er één fotoboek in je kast hoort te staan dan is het wel The Americans.


Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nl

Over de schrijver