Nick Meyer-The Local

Greenfield is een stadje in Amerika en had ooit een florerende industrie. Inmiddels is het plaatsje afgezakt en is er niet veel meer te beleven. De Amerikaanse fotograaf Nick Meyer is er geboren en is zich steeds meer verbonden gaan voelen met zijn geboorteplaats. De plek waar hij opgroeide en die hem vormde als mens begon te intrigeren en moest onderzocht worden. Een fotografisch onderzoek.

 

 Het boek opent met een afgesneden hertenhoofd dat op straat is gelegd. De toon is meteen gezet. Het leven is hard in Greenfield. Het wordt er niet beter op. De sfeerbeelden zetten een mistroostig beeld neer. De portretten laten vooral mensen zien die er verlopen opstaan. Het succes van de Amerikaanse droom is duidelijk aan hen voorbijgegaan. Wat Meyer van de stad laat zien is al niet veel beter. Huizen die bouwvallen zijn geworden, kapotte daken, provisorisch gerepareerde ramen.  Het totale beeld is mistroostig, grauw en uitzichtloos. Het lijkt wel of met het vertrek van de industrie het leven tot stilstand is gekomen. Dat er geen ontwikkeling meer is, dat de bewoners zijn platgeslagen. Met zijn confronterende beeldtaal geeft Meyer een indringend maar ook zeer persoonlijk portret van zijn geboorteplaats. Een plek waar leven is verworden tot overleven.  Tekst: Hans Rutten Vind je dit een interessant artikel?

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nlOver de schrijver