Yousef Karsh: Churchill

Yousef Karsh werd door de Canadese overheid gevraagd om een portret van Winston Churchill te maken na een speech in Ottawa in 1941. Omdat er weinig tijd voor de fotoshoot zou zijn, deed Karsh zijn huiswerk en maakte een kleine studie van Churchill over zijn gebruiken, eigenaardigheden en houding.

Toen hij uiteindelijk alles goed had voorbereid en het licht klaar had staan, gaf Churchill hem twee minuten. De wereldleider was uit zijn humeur, omdat hem niet verteld was dat hij na de vergadering zou moeten poseren en hij stak hierbij een verse sigaar op. Karsh vroeg Churchill om de sigaar weg te doen, maar de knorrige Churchill weigerde.

 Karsh liep kalm naar Churchill toe en zonder overleg verwijderde hij, met beleid, de sigaar uit diens mond: "Forgive me, Sir." Op het moment dat Karsh bij zijn camera terugkwam drukte hij meteen af.

 

 Hij voelde de vijandigheid van Churchill in zijn rug branden maar wist wel dat dit het moment was. Het portret, The English Bulldog, zou één van de meest gereproduceerde foto's van de twintigste eeuw worden. Na afloop gaf Churchill Karsch met een brede lach een hand en zei: "You can even make a roaring lion stand still to be photographed."

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nl
Over de schrijver