O. Winston Link

Ogle Winston Link was niet alleen bekend om zijn fotografie en geluidsopnames van de laatste dagen van de stoomtreinen in de VS, maar vooral om zijn baanbrekende nachtfotografie.


Geboren in 1914 in Brooklyn, New York, ontwikkelde Link als tiener interesse in fotografie, locomotieven en spoorwegemplacementen. Midden in het tijdperk van de depressie studeerde hij af aan het Polytechnic Institute of Brooklyn, met een graad in civiele techniek. Kort daarna nam hij een baan als fotograaf voor een pr-bedrijf; een zet die zijn levenslange fotografische carrière lanceerde.

Op de foto links is O. Winston Link, rechts is zijn assistent Thomas Garver.

Link's bekendste werk zijn de zwart-witfoto’s van de laatste stoomtreinen van de Norfolk & Western Railway-lijn en de kleine stadjes in Virginia waar ze doorheen reden. Dit portfolio, dat 6 jaar in beslag nam, is met zo’n 300 foto’s een elegant portret van het einde van een tijdperk. Door de treinen te fotograferen, gezien vanuit een woonkamerraam, vanaf de rand van een openbaar zwembad of over de toppen van geparkeerde auto's bij een drive-in, liet Link effectief zien hoe nauw de oude treinen verweven waren met de landschappen, de cultuur en levens van vele mensen.Niet lang daarna kwam het besef van de snelle verandering. Veel treinen, haltes, winkeltjes, industriële architectuur en uiteindelijk dorpjes verloren hun functie in een tijdsbestek van zo’n 30 jaar.

Winston Link moest secuur te werk gaan, want hij had telkens maar één opname voor de langsrijdende trein. Op sommige locaties gebruikte zelfs zo’n 60 flitslampen. Aanvankelijk werden de foto's van Link gewaardeerd om hun combinatie van nostalgie, technische virtuositeit en zijn blijkbaar beroemde knorrige karakter en instelling. Maar naarmate de fotografie zich ontwikkelde, werd het werk van Link steeds meer gezien en gewaardeerd vanwege de mate waarin hij elk beeld controleerde, plande en construeerde.

Link’s fotografie was een inspiratiebron voor o.a. Gregory Crewdson en Jeff Wall.

Zijn werk is tentoongesteld in de VS, Europa en in Japan en is aanwezig in tal van grote museumcollecties over de hele wereld. Zijn spoorfotografie wordt permanent tentoongesteld in het O. Winston Link Museum in Roanoke, Virginia, dat is gerenoveerd door de beroemde industriële ontwerper Raymond Loewy en geopend in 2004.

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nlOver de schrijver