Resten van de 2e WO, langs de kust van de Atlantische Oceaan vind je ze nog volop. Vervallen, in allerlei vormen en op de meest bizarre plekken, het is de Atlantic Wall. Stephan Vanfleteren kreeg de opdracht om dat wat er nog van over is in beeld te brengen. Vele duizenden kilometers legde hij af op zoek naar de bunkers. Wat hij aantrof werd in stemmig zwart wit gefotografeerd. Het blijft een beladen onderwerp maar door meer registratief te werken behoudt hij afstand. Hij laat zien wat hij aantreft.
Honderden pagina’s gaat het zo door. Het is monnikenwerk geweest en in de begeleidende tekst schrijft hij dat hij er soms gek van werd. Zijn gedrevenheid als fotograaf was er echter altijd. Zo beschrijft Vanfleteren hoe hij in het water staand een bunker fotografeerde en een hoge golf op zich zag aankomen. Hij kon nog net op tijd vanuit het water op een rots klimmen, maar werd toch vol geraakt. Het resultaat is dat zijn camera en lenzen op de zeebodem liggen. Maar hij overleefde het gelukkig. Atlantic Wall is een boek dat een stuk verdwijnende geschiedenis in beeld brengt. Vanfleteren heeft niet alleen een schitterend fotoboek afgeleverd maar ook een belangrijk verhaal in beeld gebracht.
Tekst: Hans Rutten
Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op.
www.forumbeeldtaal.nl