Harry Gruyaert: West East

Harry Gruyaert laat een andere wereld zien. In zijn boek “West – East” staat het kleurrijke Las Vegas en Los Angeles tegenover (West) de kleuren van Rusland (East). Een dubbelboek in een mooie gebonden uitvoering.  Het is ook een voorbije wereld. Gruyaert fotografeerde West-East in de jaren '80 tijdens twee reizen. Het is kenmerkend voor zijn werkwijze; vooraf heeft hij geen concept maar wordt aangetrokken door kleuren en licht. Hij laat zich leiden door de situatie.

Telkens weer weet hij kleurpaletten te vinden die in prachtige composities worden vastgelegd. Zijn kracht is dat hij niet naar de bekende plaatsen gaat maar juist in het onbekende de dagelijksheid opzoekt. Zijn foto’s hebben gelaagdheid. Ook een visuele gelaagdheid. 

Er wordt gefotografeerd door autoruiten, door ramen met gekleurde folie, door plaatsing van elementen in het beeld. Hierdoor zijn de beelden nooit “plat”, er zit diepte in. De andere is een emotionele laag. Dat onbeschrijfelijke dat een foto zo bijzonder maakt. Het beeld raakt de kijker, vaak dagelijkse situaties vastgelegd zoals je het nog niet eerder hebt gezien.

De aantrekkingskracht die zich niet laat omschrijven maar die je moet voelen. Harry Gruyaert neemt de tijd, West- East had 28 jaar nodig voordat het uitkwam. Het is de kwaliteit van een fotograaf die zijn werk goed kent. Zijn intuïtieve werkwijze laat hem niet in de steek en achteraf ontstaan zo prachtige series. West-East is als boek mooi opgezet.

De foto’s zijn op een aparte manier geplaatst op de pagina’s waardoor een dynamische visuele lijn ontstaat. De aandacht blijft zo gericht op de beelden en zijn een lust voor het oog. Tekst: Hans Rutten

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nlOver de schrijver