Pictures Generation

‘Pictures Generation’ is de naam van een tentoonstelling die in 1977 werd gehouden in ‘The Artist's Space’ in New York. De naam ‘Pictures Generation’ werd gegeven aan een groep Amerikaanse kunstenaars die in de vroege jaren 70 bekend stonden om hun kritische analyse van de mediacultuur.

Populaire cultuur en massamedia

Geïnspireerd door filosofen als Roland Barthes, die het idee van originaliteit en authenticiteit in zijn manifest ‘The Death of the Author’ in twijfel trok, ging deze losse groep kunstenaars aan de slag om kunst te maken die hun relatie met de populaire cultuur en de massamedia onderzocht. De zee van beelden waarin ze opgegroeid zijn, de mediacultuur van films en televisie, popmuziek en tijdschriften die voor hen een soort vijfde element werd.


 


Richard Prince

Ze werkten met fotografie, film, video en performance en waren zelf ook consumenten maar ze leerden ook een kritische houding aan te nemen ten opzichte van precies dezelfde mechanismen van verleiding en verlangen die op hen inwerkten. De show bevatte o.a. het werk van Richard Prince wat hij “social science fiction” noemde. Een hyperrealistische ruimte die werd afgebeeld in talloze advertenties met glimmende luxe goederen en robotmodellen.

Richard Prince- The Same Man

Cindy Sherman

Cindy Sherman werkte op het kruispunt van persoonlijk en collectief geheugen, snuffelend door de wegwerpproducten van haar jeugd. Van B-films tot poppenhuizen die dienden als trainingshandleidingen voor wie en hoe te zijn, op zoek naar momenten die nooit hebben bestaan, maar onuitwisbaar in het geheugen gegrift stonden. 


Cindy Sherman-Untitled Film Stills

Sherrie Levine

Sherrie Levine keek over de schouders van de grondleggers van de fotografie, en speelde met auteursrechten tussen het ‘origineel’ en haar ‘kopie’ dat de afstand tussen het document en het verlangen uitwist.



Sherrie Levine-After Walker Evans


Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op.

Over de schrijver
Forum BEELDtaal (2015) is een 4 jarig opleidingsplatform voor verhalende fotografie en fotografische visual storytelling. De blogs die wij schrijven hebben hun oorsprong uit de meer dan 180 jarige geschiedenis van de beeldtaal. Deze geschiedenis is erg belangrijk om te weten wie je voorgangers zijn bij het maken van een verhalend fotoproject. Wie zijn je inspiratiebronnen, en wat kan je van ze leren?