Paul Graham: The Great North Road
05 februari 2021 
in Boeken

Paul Graham: The Great North Road

Roadtrips spreken al decennia tot de verbeelding, ook die van Paul Graham.

Kunstenaars die langs beroemde (snel)wegen trekken en op de meest gekke plekken terechtkomen.  Voor de lezer is het aansprekend, het vele reizen. Het is de hang naar de gedroomde vrijheid. 

Hoe gaat dat als de snelweg niet beroemd is? Wat als het gewoon een oude snelweg is? Dan resteert alleen maar de persoonlijke herinnering. Voor Paul Graham was dat de reden om aan de slag te gaan met de Great North Road. Wereldberoemd in Engeland. Het is de oude route van Londen naar Edinburgh. Begin jaren 80 reisde hij over deze route en kwam van alles tegen. Nu 40 jaar later roept het ook voor de kijker herinneringen op. Auto’s die niet meer rondrijden, kleding die niet meer gedragen wordt en reclames die niet meer bestaan. De herinnering wordt versterkt doordat Paul Graham in kleur heeft gewerkt. Je ziet meteen waar je naar kijkt. 

Paul Graham is met dit werk een pionier van de kleurenfotografie in Engeland. In die tijd werd nog voornamelijk in zwart wit gewerkt. Kleur werkt vooral goed bij de detailopnamen. De kracht ervan werkt hier heel sterk. Een close-up opname van een tafel wordt zo bijna een abstractie. Dit boek laat mooi zien hoe sterk kleur kan werken. 

De vrijheid waar we aan denken bij roadtrips is hier anders. Geen roemruchte vrijbuiters maar een hardwerkende natie. Een apart portret van een land. 


Tekst: Hans Rutten

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nlOver de schrijver