Irving Penn: Small Trades
25 september 2020 
in Boeken

Irving Penn: Small Trades

Ambachten zijn van alle tijden en zijn op veel manieren verbeeld.  Het is een wat minder bekende serie van hem. De werkwijze is heel bekend, vooral van zijn series van inheemse volkeren. Zijn werk dat hij maakte in Zuid Amerika is wereldberoemd.  Een paar jaar later gebruikte hij dezelfde werkwijze. Het onderwerp was deze keer kleine ambachten. 

 Van 1950 tot 1952 fotografeerde hij ambachtslieden in New York, Londen en Parijs. Straatveger, portier, schoenpoetser, slager, bakker, melkman, schilder, chauffeur en ga zo maar door. Penn gaat helemaal los. In zijn daglicht studio poseren de mensen voor hem. Door de neutrale achtergrond gaat het alleen maar om de ambachtsman en nergens anders om. Dan gaan ook de verschillen opvallen.

Leuk detail, de straatveger in Londen heeft een uniform met stropdas en de staatvegers in New York en Parijs alleen een uniformpet.  Door tegen een neutrale achtergrond te werken lijkt of het Penn geen oordeel wilt vellen. Tegelijkertijd heeft hij iedereen vanaf een lager standpunt gefotografeerd. Hiermee zet hij de ambachtslieden op een voetstuk. Een waardig eerbetoon.

Tekst: Hans Rutten

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nl

Over de schrijver