Fred Herzog is een van de vroege pioniers van de kleurenfotografie.
Hij is minder bekend en zijn werk heeft niet zo veel impact gehad. Pas de laatste jaren krijgt zijn fotografie bredere erkenning. Herzog was van Duitse komaf, die vlak na de oorlog zijn ouders had verloren en als twintiger vertrok naar Canada. Vancouver werd zijn nieuwe thuis. Kleurenfotografie was nog lang niet de standaard maar Herzog maakte een radicale keuze en begon jarenlang in kleur te werken.
De hele stad was zijn onderwerp. Gebouwen, mensen, de straat en stillevens. Wat daarbij opvalt is dat hij zich niet beperkt tot een genre. Of het nou een lichtinval door een winkelruit is, een toevallig moment op straat of een avondopname. Herzog kijkt goed rond en weet met krachtige composities zijn foto's te laten spreken.
In het boek “Modern Color” is zijn werk samengebracht, meerdere decennia aan werk in een overzicht. Lang is Herzog onbekend geweest, alleen rond Vancouver was zijn werk bekend. Omdat hij geen deel uitmaakte van een groter kunstnetwerk bleef zijn werk onderbelicht. Pas sinds ongeveer 10 jaar worden zijn foto’s bekender.
Hoewel Herzog niet tussen de grote namen van de fotografie geschiedenis staat, en dus geen enorme invloed heeft gehad op andere fotografen, is het wel de moeite waard om zijn werk te bestuderen. Er zitten veel individuele krachtige foto’s tussen maar ook is het een langdurige documentatie van een stad. Een beelddocument dat laat zien dat het de moeite loont om je langdurig met een onderwerp bezig te houden.
Tekst: Hans Rutten
Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op.