David Hockney: Polaroid

David Hockney is een pionier-schilder van de Britse popart-beweging in de vroege jaren zestig van de vorige eeuw. De herinnering staat me nog helder voor ogen, ik zal een jaar of 14 geweest zijn en zag voor het eerst een polaroidcollage van David Hockney. Het was alsof iets uit de hemel was neergedaald en zich vriendelijk aan me voorstelde.

Op m'n 8ste kreeg ik mijn eerste camera en ik verzamelde er plaatjes mee. Hockney deed ook iets met plaatjes, en hoe...! Maar het zou nog 10 jaar duren voor ik hem begreep. In 1963 verhuist David Hockney naar Californië en in het midden van de jaren '70 begint hij te experimenteren met fotografie. Zijn beroemde fotocollages met Polaroids en momentopnames zijn gerangschikt in een rasterformatie en duwen het tweedimensionale karakter van de fotografie tot het uiterste.

Doordat de foto's in zijn collages, binnen het perspectief, vanuit andere standpunten zijn genomen, activeert hij de toeschouwer in het proces van de waarneming. Hockney is een veelzijdig kunstenaar en werkt onder meer met faxapparaten, laser- en fotokopieermachines, computers, iPhones en iPads. De beroemde foto Pearblossom Highway toont een kruispunt in een open ruimte in Californië.

 

 Het beeld gaat over een autorit met twee personen, de bestuurder en de passagier. Beiden zien de weg en het landschap op verschillende manieren binnen hun eigen perceptie in tijd en ruimte.

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nl
Over de schrijver