Joel-Peter Witkin

Joel-Peter Witkin (1939) heeft een unieke stijl. Hij creëert tableaus en stillevens. Dit doet hij met lijken, lichaamsdelen, kadavers, dwergen, hermafrodieten, transseksuelen en fysiek misvormden. Vanwege de provocatieve uitstraling van zijn kunst en juridische problemen over de herkomst van zijn materiaal, werkt hij hoofdzakelijk in Mexico.

 

 Zijn ‘bronmateriaal’ vind hij op de autopsieafdeling van een ziekenhuis in Mexico-Stad. Witkin onthult zaken die onze maatschappij niet graag wil weergeven. Hij laat de dood van het leven zien vanuit een aards, materieel, perspectief. Zijn beroemde en spraakmakende foto The Kiss lijkt zijn hele levensconcept in één beeld te omvatten: "Er zijn twee momenten waar je volledig onschuldig bent; vóór je geboorte en tijdens je dood." 

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nl


Over de schrijver