Robert Mapplethorpe

"Het korte moment waarin tijd lijkt stil te staan en je je tussen hemel en aarde bevindt, wetende dat je 'm gevangen hebt." Dit is een uitspraak van Robert Mapplethorpe in onderstaand interview. In de jaren zeventig leefden hij en Patti Smith samen in het New York's beruchte Chelsea Hotel, waar hij Polaroids schoot die hij weer gebruikte voor zijn collages. Wat later werkte hij met midden-formaat en begon zijn vrienden en kennissen, kunstenaars, muzikanten, pornosterren en homoseksuele SM'ers te fotograferen.

 

 Ondanks zijn schokkende inhoud was Mapplethorpe een formalist, waarin schoonheid de prioriteit heeft. In de jaren tachtig concentreerde hij zich op studiofotografie met specifiek naakten, bloemen en formele portretten, die hem tot meer en meer verfijning aanzetten. Ook gebruikte Mapplethorpe de esthetiek om de toeschouwer zijn controversiële belevingswereld binnen te halen en tot verdieping te stemmen. Of zoals hij het zelf zei: "Beauty and the devil are the same thing."

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nlOver de schrijver