Alberto Korda is het meest bekend om zijn foto van Che Guevara. De foto werd in 1960 genomen nadat een Frans vrachtschip, dat munitie vervoerde, in de haven van Havanna ontplofte en 75 mensen om het leven kwamen. Na de herdenkingsdienst kwam Fidel Castro een toespraak geven en Korda was ter plekke om de speech vast te leggen. Toen hij Che Guevara op het podium zag staan, maakte hij snel twee foto’s van hem voordat hij weer van het podium verdween.
Na de herdenkingsdienst werden er foto’s gepubliceerd, maar de twee afbeeldingen van Che waren er niet bij en bleven onderdeel van Korda's persoonlijke collectie. In 1967 klopte een vreemdeling aan Korda’s deur. Het was de Italiaanse uitgever Gianfranco Feltrinelli, die op zoek was naar een portret van Che. Korda gaf hem twee afdrukken als cadeau. In oktober van hetzelfde jaar werd Che door het Boliviaanse leger gedood en Feltrinelli drukte duizend posters van de gegeven afdrukken en begon ze te verkopen.
Zo kwam een afbeelding op het achtergronddoek terecht tijdens Castro’s afscheidsspeech; de posters werden gebruikt als revolutionair symbool op straat, waardoor de afbeelding een iconische waarde verwierf. Wereldwijd gingen, en gaan nog steeds, miljoenen prints de toonbank over in de vorm van t-shirts, koffiekoppen, albumhoezen, posters, boeken enzovoort.
Nog steeds wordt deze print beschouwd als de meest gepubliceerde foto ter wereld. Korda zelf heeft nooit royalty's of geld ontvangen en hij was zelfs ontzet over deze vercommercialisering, die in strijd was met Guevara's ideologie. Korda was een bescheiden man die van de eenvoudige dingen in het leven genoot en over de hele affaire had hij het volgende te zeggen: "I still forgive Feltrinelli, because by doing what he did, he made it famous."
Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op.
www.forumbeeldtaal.nl