Alledaagse situaties in de jaren 70, dat zie je in Steel Town van Stephen Shore. Hij werd voor een opdracht voor Fortune magazine naar het hart van de industrie gestuurd. In het noordoosten van Amerika was veel staalindustrie. Een van de belangrijke pijlers van de Amerikaanse economie. Daar was iets aan de hand. De eerste fabrieken sloten, er werden mensen ontslagen en dus waren er protesten. Met zijn 4x5 technische camera trok hij meerdere dagen door het gebied en fotografeerde het leven zoals het was. Stedelijke landschappen, huizen, portretten en interieurs.
In alles zie je de trots van de arbeider die het goed heeft. Mooie, ruime huizen. Steden waar vertier is en geld wordt verdiend. Op de portretten staan trotse arbeiders. Decennia lang leverden ze een belangrijke bijdrage aan de Amerikaanse welvaart. Toch zie je ook al het eerste verval. Shore had een scherp oog voor de situatie. De leegstaande winkels en de protesten zijn de eerste uitingen van de teloorgang. Er is een verandering op komst. In zijn reportage voor Fortune magazine wordt dat mooi in beeld gebracht. Waarom moet dit echter ruim 40 jaar later in boekvorm worden uitgebracht? Shore realiseerde zich na de verkiezing van Donald Trump in 2016 dat het eerste zaadje was geplant eind jaren 70. In de oude industriegebieden werd de verandering het hardste gevoeld. Veel fabrieken zijn gesloten en veel mensen werden werkeloos met weinig tot geen perspectief op een betere situatie. Het oude trotse Amerika was er voor hen niet meer. Precies het gevoel waar Trump aan appelleerde in zijn campagne met de slogan “make America great again”. Door dit verhaal opnieuw uit te brengen plaatst hij deze actualiteit in een historische ontwikkeling.
Tekst: Hans Rutten
Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.