Richard Hamilton: Popart

Het werk Just what is it that makes today’s homes so different, so appealing? ofwel: 'Wat is het nu eigenlijk dat de woning van vandaag zo anders, zo aantrekkelijk maakt?' was het eerste popartwerk dat internationaal bekend werd. Dit iconisch beeld is van Richard Hamilton, de ‘officiële uitvinder' van de popart. Hamilton maakte deze collage in 1956 voor de spraakmakende tentoonstelling This is Tomorrow in Londen. Hij zette hiermee de stroming officieel in de steigers.

Op het kleine werk van 25 bij 26 centimeter is veel te zien en er komen bijna alle motieven uit de reclame-, film- en popmuziekwereld in voor. 

 Hamilton stelde de na-oorlogse moderne mens de vraag die momenteel actueler is dan ooit en startte een beweging die niet meer weg te denken is. Hij werkte met fotografie en was docent aan de universiteit van Newcastle en aan de Royal Academy in Londen, waar hij de jongere popartgeneratie opleidde.

Voor Hamilton was popart niet alleen een beweging, maar ook een manier van leven. Het betekende totale onderdompeling in de popular culture. Via zijn werk met de Rolling Stones en the Beatles slaagde hij erin de kloof tussen de 'grote Kunst' en de consumentencultuur flink te dichten en zo de weg voor Popart in Amerika vrij te maken.

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nlOver de schrijver