M'hammed Kilito: Among You
14 september 2020 
in Nieuws

M'hammed Kilito: Among You

Op BredaPhoto 2020 was het project Among You van M’hammed Kilito te zien.  Among you weerspiegelt de persoonlijke identiteit van Marokkaanse jongeren. We zien een selectie van portretten van mensen die anders willen zijn en hun leven in eigen handen willen nemen. 

 “Ze trotseren dagelijks de conservatieve en traditionele normen van de Marokkaanse samenleving door anders te zijn en anderen te inspireren die het moeilijk vinden om op te gaan staan. Deze jonge mensen wiens geest de weerstand van een palmboom belichaamt. Een boom aangepast aan de zwaarste Marokkaanse klimatologische omstandigheden.” 

Wat we hier beschrijven, is de ‘intentie’ van Kilito’s indrukwekkend project.  De volgende stap is om te kijken naar de ‘vorm’ die hij heeft gebruikt om te communiceren wat hij in zijn intentie beschrijft. We zien twee vormtoepassingen die in eenzelfde ritme steeds terugkomen. Portret en uitsnede. Het portret kent twee personen en dat is de fotograaf en de toeschouwer. 

We zien middels het portret de fotograaf en niet de geportretteerde. Misschien beetje oneerbiedig gezegd is de geportretteerde het ‘communicatiemiddel’ van wat de fotograaf ons wil vertellen. De andere toepassing is de ‘uitsnede’ en deze wekt in de meeste gevallen een suggestie.  De twee toepassingen werken sterk met elkaar. Kilito slaagt erin de indentiteit van de jongeren te vangen in het portret en ze te combineren met ‘spiegelende’ elementen van de omgeving die hij in de uitsnede laat zien. 

Zo ontstaat een aantrekking en tegelijkertijd een afstoting, die onlosmakelijk verbonden zijn met elkaar, zoals in zijn intentie beschreven staat. Je kunt de wereld voelen waarin ze zich bevinden. 

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nl

Over de schrijver