Mark Ruwedel: Seventy-Two and One Half Miles Across LA
05 maart 2021 

Mark Ruwedel: Seventy-Two and One Half Miles Across LA

Op het eerste oog lijken de beelden van Mark Ruwedel op willekeurige foto's. 

Zomaar wat beelden van straten in een onbekende stad. Een spookstad, want er zijn nauwelijks mensen te zien. De titel helpt je vlug uit de droom. Dit boek gaat over Los Angeles, een enorme stad. 

De metropool kennen we vooral uit films. Glamour, spanning en romantiek. Niks van dit alles in de foto's van Ruwedel. We zien een stad zoals we die nog niet hebben gezien. Verval en burgerlijkheid naast elkaar. Nooit zien we de beelden waar we de stad van kennen. Dit is verwarrend maar ook verfrissend. 

De basis voor het boek van Mark Ruwedel zijn de wandelingen die een schrijver en historicus, Nigel Raab, door de stad maakte. Nadat hij er kwam wonen wilde hij de stad leren kennen. Dit kan het beste als je gaat lopen. Dat deed Raab, precies 72,5 mijl. Zijn tekst is vooral beschrijvend. Zijn beleving van de wandelingen blijft daardoor wat op de achtergrond. Dit geeft echter des te meer ruimte aan de interpretatie van de foto's van Mark Ruwedel. De beelden zijn uitdagend om naar te kijken want op het eerste oog lijken ze saai. Al vlug zie je de zorgvuldigheid waarmee is gefotografeerd. Combinaties van elementen. Elektriciteitsdraden en masten die zorgvuldig in beeld zijn gezet. Gevels in een wat aparte vorm waardoor ze toch niet alledaags blijken. Dit zijn de beelden die een andere kant van de metropool laten zien. Dit is niet de kant van het kapitaal, glamour en snelheid die wij kennen.


Tekst: Hans Rutten

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op.

Over de schrijver
Forum BEELDtaal (2015) is een 4 jarig opleidingsplatform voor verhalende fotografie en fotografische visual storytelling. De blogs die wij schrijven hebben hun oorsprong uit de meer dan 180 jarige geschiedenis van de beeldtaal. Deze geschiedenis is erg belangrijk om te weten wie je voorgangers zijn bij het maken van een verhalend fotoproject. Wie zijn je inspiratiebronnen, en wat kan je van ze leren?