Dennis Stock: James Dean

Achter een van de meest iconische foto's van de twintigste eeuw gaat een bijzondere vriendschap schuil.

Tijdens een roadtrip leren Dennis Stock en James Dean elkaar, in slechts een paar dagen tijd, op een bijzondere manier kennen. Stock is een jonge Magnum-fotograaf als hij Dean in de winter van 1954-'55, in Hollywood op een feestje ontmoet. James Dean was op dat moment nog een relatief onbekende acteur. Zijn eerste film, East of Eden stond op het punt om uit te komen en al tijdens die eerste gesprekken wist Stock dat hij getuige was van de geboorte van een legendarische acteur.

De volgende ochtend tijdens het ontbijt spreekt Dean met nostalgie over zijn opvoeding bij zijn oom en tante op een boerderij op het platteland. Stock was, al luisterend, vastbesloten om Dean te fotograferen als een jonge man tussen twee werelden: die van de familie boerderij in Fairmont en die van Hollywood, waar hij spoedig zou worden omarmd. Stock kreeg het groene licht van LIFE magazine om een serie over Dean te maken, die toen dus nog redelijk anoniem was. Stock’s foto’s in Fairmount, New York en Hollywood schetsen een beeld van een jonge rebel, die comfortabeler lijkt in versleten boerenkleding dan op de rode loper.

In Fairmount opent Dean zich volledig en laat een liefdevol familiemens zien met een fascinatie voor de Amerikaanse schrijver en dichter James Whitcomb Riley. Acht maanden later zou Dean te komen overlijden door een auto-ongeluk. In datzelfde jaar verschijnt een fotoboek van de roadtrip.

"Voor Jimmy was het thuiskomen", schrijft Stock in de inleiding van het boek. "Maar het was ook het besef dat de voelbare snelle opkomst van zijn roem hem voor altijd van zijn afkomst zou afsnijden en dat hij nooit meer echt naar huis kon.”

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nl





Over de schrijver