De foto is in 1973 door Magnum fotograaf Philip Jones Griffiths gemaakt tijdens rellen in Noord-Ierland. We zien hier een prachtig suggestief beeld van een gezicht van een soldaat. Het lijkt wel geschilderd en het roept vele associaties op. Ook vanwege de helm, die duidelijk aanwezig is. Het is een soldaat die zichzelf beschermt achter zijn doorzichtig schild van plexiglas.
Door de kadrering krijgt de foto een veel diepere betekenis dan wanneer er meer omgeving te zien zou zijn geweest. Het getoonde beeld staat volledig in contrast met wat er in werkelijkheid op dat moment speelt. Deze soldaat maakt deel uit van een peloton wat op elk moment in de aanval kan gaan. Hij stond op de cover van zijn boek Dark Odyssey uit 1996, waarin Griffiths terugblikt op zijn verslagen van de waanzin van de oorlog.
Zoals je ziet, neemt Griffiths bij het maken van deze foto een andere positie in en zet de soldaat, met een eenvoudige handeling, in een volledig andere context. Denk er eens over na en probeer eens iets dergelijks uit. Je zult versteld staan wat je allemaal kan!
Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op.
www.forumbeeldtaal.nl