Alec Soth: Niagara

De liefde brengt mensen bij elkaar. Heelt oude wonden. Liefde kan ook veel stuk maken, mensen tot wanhoop drijven. De liefde is voor veel artiesten de grootste inspiratiebron.


Alec Soth zocht de liefde op bij de Niagara Falls, de immense watervallen in het noordoosten van de Verenigde Staten.  Het kolkende water maakt een enorme indruk op mensen. Het maakt ons nietig, maar we blijven er naartoe gaan. De aantrekkingskracht is te groot. 

De verliefde koppels zijn niet aan te slepen. Er is een complete industrie ontstaan. Goedkoop uitziende motels, verlopen kamers en veel mensen. Voor Alec Soth moet dit de hemel op aarde zijn. Hij maakte er zijn veelgeprezen serie Niagara. Dat de liefde mensen drijft komt prachtig naar voren. Koppels die het geluk vinden, elkaar het ja woord willen geven, nooit meer uit elkaar willen. 

 De liefde drijft mensen soms tot wanhoop. Alec Soth vond enkele brieven op straat en fotografeerde ze voor in de serie. Een krachtige manier om dit in beeld te brengen.  "If there was a nice apartment and I have a decent job and you felt happy and thought there could be a nice history together would you come home?" Deze serie gaat niet alleen om Niagara, het gaat om de kracht van mensen om door te gaan. De liefde als kolkende levensader, net zoals de watervallen. 

Tekst: Hans Rutten. 

Een kleine noot van Gerhard Steidl zelf over het boek.;


Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nl


Over de schrijver