Carl De Keyzer: DPR Korea

DPR Korea, het recente boek van Carl De Keyzer, geeft een unieke en ontluisterende inkijk in het meest gesloten land ter wereld.  De Keyzer maakte meerdere reizen naar Noord Korea, via een speciaal reisbureau. Tijdens de reizen door het land werd hij continu vergezeld door een tolk en chauffeur, spontaan fotograferen kon hij vergeten. Bij iedere foto werd er meegekeken en werd bepaald of die foto wel gemaakt mocht worden, en achteraf was er nog een keuring van alle gemaakte beelden. 

Slechts 3 van de 400 foto’s werden afgekeurd. Achteraf heeft dit De Keyzer veel kritiek opgeleverd. Hij zou propaganda bedrijven, niet voldoende kritisch zijn. Het doet echter tekort aan deze serie. Carl De Keyzer is een man van de nuance. Zijn werk moet met aandacht worden bekeken, de details maken het verschil. Als je het boek doorneemt kom je veel tegen.

 

 Koreanen in dagelijkse situaties, in het (pret)park, op het werk. Het is duidelijk te zien dat veel van de scene’s zijn geregisseerd. De Koreanen staan er vaak te netjes op, de omgeving is te gestileerd. De schijn begint hier al door te dringen, ook al hangt er nog een luchtje van propaganda omheen. Tijdens zijn vier reizen heeft De Keyzer enorm veel gefotografeerd. In het boek zijn honderden foto's opgenomen waarvan er bij veel de nep duidelijk in zit. 

De propaganda graaft hier haar eigen graf, het is teveel, te gemaakt en niet meer geloofwaardig. Een ander sterk punt is dat De Keyzer heeft geprobeerd om het menselijke aspect van de Koreanen vast te leggen. Zij zitten vast in een strak machtssysteem dat alles bepaald. Door zijn ervaring heeft hij ook de mens achter de Koreaan kunnen vastleggen op het moment dat het niet (meer) werd verwacht. De mensen komen tot leven waardoor er meer diepgang ontstaat. 

Voor deze serie is een boek gemaakt in twee varianten, een standaard gebonden boek en een leporello. Als fotoboekenliefhebber kies je uiteraard voor de leporello. Een band met binnenin twee stapels waarvan het papier aan twee zijden is geprint. De opzet is kwetsbaar maar zeker de moeite waard. Doordat je pagina's moet omslaan en weer terugvouwen ben je echt met het boek bezig en wordt het bekijken van de foto's een echte belevenis. In het filmpje een impressie van de leporello: 

Tekst: Hans Rutten

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nl


 

Over de schrijver