Carl de Keyzer- Cuba La Lucha

Bij Cuba denk je al snel aan felle kleuren, sigaren, zon, Fidel Castro, klassieke Amerikaanse autos’s, boksen en vakantie. Lang was Cuba een gesloten eiland waar je niet zomaar binnenkwam. Het communisme vierde hoogtij. 

Dit was goed te zien in het straatbeeld. Verouderde auto’s, slecht onderhouden gebouwen en armoede. Totdat enkele jaren geleden Fidel Castro overleed. De tijden veranderden en kapitalistische invloeden kregen meer invloed. Duidelijk is dat Cuba hierdoor diepgaande veranderingen zal ondergaan.


Het is deze verandering van het land waarvoor magnum fotograaf Carl de Keyzer naar Cuba reisde. Hij besefte dat er een politieke omkering zou komen. Een achtergebleven wereld zou definitief gaan verdwijnen. Cuba la lucha (Cuba, het gevecht) laat de worsteling zien van deze verandering. De eerste haarscheurtjes zijn zichtbaar, maar vooral de oude wereld komt nog naar voren. 


Het gevecht is vooral een gevecht van mensen, zij maken een land. De Cubanen moeten er het beste van maken, en dat komt uitgebreid naar voren. Het is mooi om te zien dat ze niet gebukt gaan onder de armoede. Deze is wel zichtbaar in vervallen interieurs en hergebruikte materialen. Wat echt de boventoon voert is de levenslust van de Cubanen. Op de foto’s zijn ze met van alles bezig zoals sport, werk, zomaar een praatje en heel veel boksen. 


De haarscheurtjes van de verandering worden zichtbaar. Nu nog in beperkte mate zoals het toerisme dat op gang komt en kleding die meer gaat lijken op westerse kleding. Ieder jaar zal die invloed groter worden. Op krachtige wijze zet De Keyzer een beeld neer van een land dat op zijn laatste benen staat en een ongewisse toekomst ingaat.  

Tekst: Hans Rutten. 

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op.



Over de schrijver
Forum BEELDtaal (2015) is een 4 jarig opleidingsplatform voor verhalende fotografie en fotografische visual storytelling. De blogs die wij schrijven hebben hun oorsprong uit de meer dan 180 jarige geschiedenis van de beeldtaal. Deze geschiedenis is erg belangrijk om te weten wie je voorgangers zijn bij het maken van een verhalend fotoproject. Wie zijn je inspiratiebronnen, en wat kan je van ze leren?