Alec Soth- Sleeping By The Missisippi
21 mei 2020 

Alec Soth- Sleeping By The Missisippi

Alec Soth wordt gezien als één van de meest inspirerende autonoom documentaire fotografen van dit moment.  Zijn fascinatie voor de uitgestrektheid van het Amerikaanse land is te vergelijken met Lee Friedlander, Robert Frank, Stephen Shore of Jack Kerouac. Soth's doorbraak kwam in 2004 met zijn eerste grote fotoboek, ‘Sleeping by the Mississippi’.

 














Hij maakte meerdere roadtrips langs de rivier en kwam op de meest interessante plekken waar hij bijzondere ontmoetingen had. Het boek neemt je mee langs de rafelranden van kleine dorpsgemeenschappen en krijgt een extra dimensie doordat hij de geportretteerden vroeg om hun droom op te schrijven. Deze zijn achterin het boek opgenomen. Kleine dromen, eeuwige dromen en onmogelijke dromen. Prachtige menselijke bezieling. 

Voor het fotograferen gebruikte Soth een 8x10 inch technische camera. Hierdoor werd hij gedwongen om langzaam te werken. Het is terug te zien, de beelden zijn zorgvuldig gecomponeerd met aandacht voor het onderwerp. Veel van zijn foto's kunnen op zichzelf staan. Maar door de boekvorm kun je er anders naar kijken. Er ontstaat een boeiende wisselwerking, zeker in combinatie met de dromen van de geportretteerden. Je kunt je meer inleven in de personen en de dromen worden bijna voelbaar. Iedere keer als je een pagina omslaat wordt je opnieuw verrast en dat maakt dit fotoboek tot een absolute aanwinst in je boekenkast. 


Tekst: Hans Rutten

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

Over de schrijver
Forum BEELDtaal (2015) is een 4 jarig opleidingsplatform voor verhalende fotografie en fotografische visual storytelling. De blogs die wij schrijven hebben hun oorsprong uit de meer dan 180 jarige geschiedenis van de beeldtaal. Deze geschiedenis is erg belangrijk om te weten wie je voorgangers zijn bij het maken van een verhalend fotoproject. Wie zijn je inspiratiebronnen, en wat kan je van ze leren?