The Family Of Man

Hoewel hij negen dagen eerder overleed, kwam het nieuws van Werner Bischof's dood op dezelfde dag dat werd aangekondigd dat Robert Capa was gestorven in Vietnam. Voor hun werkgever, het Magnum fotoagentschap, was het een schokkende dubbele klap. Op 16 mei 1954 was Bischof op reis door de Andes met een Zwitserse geoloog en een Peruaanse chauffeur toen hun Chevrolet stationswagon van de weg raakte en 500 meter een ravijn in stortte. Bischof wordt voornamelijk herinnerd om de laatste foto die hij nam op die fatale reis naar Peru: een kleine jongen onderweg, spelend op een fluit. Postuum, werd het één van de iconische symbolen van Edward Steichen's 'The Family Of Man’ tentoonstelling. De foto was het symbool van de overeenkomsten van mensen en culturen over de hele wereld.

Foto: Werner Bischof

De tentoonstelling Family of Man bestaat uit ruim 500 foto's gemaakt door 273 fotografen uit 68 landen. Deze ontroerende tentoonstelling inspireert bezoekers al sinds 1955 tot nadenken over vrede en de fundamentele gelijkheid van mensen.

Edward Steichen

Deze monumentale fotocollectie werd tussen 1951 en 1955 samengesteld door Edward Steichen, curator van tentoonstellingen in het Museum of Modern Art, en zijn medewerkers. De foto werd voor het eerst tentoongesteld in 1955 in het MoMA in New York.

forumbeeldtaal@gmail.com

Entree van "The Family of Man"  bij het MOMA New York in 1955

Een mijlpaal in de geschiedenis van de fotografie

"The Family of Man" was enorm populair en invloedrijk, reisde internationaal en werd door miljoenen mensen gezien. Het werd ook gepubliceerd als een bestverkopend boek, wat de reikwijdte en impact verder vergrootte. De tentoonstelling blijft een mijlpaal in de geschiedenis van de fotografie.

In 1994 werd de volledige tentoonstelling permanent geïnstalleerd in Kasteel Clervaux in Luxemburg, de geboorteplaats van Edward Steichen. Heb je vakantieplannen naar het Zuiden of je kom je ervan terug, dan is een bezoek aan deze tentoonstelling zeer de moeite waard.


Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. 

Heb je interesse in onze cursus maar wil je eerst een vrijblijvend oriënterend Zoom gesprek? Stuur ons een mail en we maken een afspraak.

forumbeeldtaal@gmail.com

www.forumbeeldtaal.nl


Over de schrijver
In 1993 ben ik afgestudeerd aan het KASK richting autonome fotografie. Naast mijn toenmalig werk als freelancer voor verschillende uitgevers en later als kunstenaar, verzamel ik al meer dan 30 jaar informatie over de BEELDtaal middels fotoboeken en fototentoonstellingen. Sinds 2009 geef ik les en in 2015 wordt Forum BEELDtaal gestart, een 4 jarig online opleidingsplatform voor verhalende fotografie en fotografische visual storytelling. Mijn intentie is het om mensen met hun inhoudelijke fotografie verder te helpen om ze dat gouden 'aha' moment te geven wat ik zelf ook heb ervaren. www.forumbeeldtaal.nl