Robert Cornelius: Eerste selfie
09 april 2020 
in Boeken

Robert Cornelius: Eerste selfie

In 2013 verscheen ‘selfie’ in het woordenboek als; 'een foto die men van zichzelf heeft gemaakt. 'Meestal genomen met een smartphone of webcam en geüpload naar sociale media.' Hoewel de wereldwijde verspreiding van de 'zelfportretten' vrij recent is, is de ‘selfie' verre van modern. Sterker nog, het fotografische zelfportret is heel vaak in de vroege dagen van de fotografie gebruikt omdat het als fotograaf makkelijker was om zelf te experimenteren als model.

De bijgevoegde afbeelding werd genomen in 1839 door een amateur scheikundige en fotografie liefhebber uit Philadelphia met de naam Robert Cornelius. (zoon van een Nederlandse emigrant).

Cornelius had zijn camera opgesteld aan de achterkant van de familiewinkel. Hij nam de afbeelding door het verwijderen van de lensdop met een minuut belichtingstijd en op de achterkant van de foto schreef hij; 'The first light Picture ever taken. 1839.' 

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nlOver de schrijver