Pieter Hugo: La Cucaracha

De kakkerlak is een apart diertje. Met een mooie diepbruine kleur en licht glanzende buitenkant is er iets van schoonheid. Het is ook gevreesd als verspreider van ziektes en ze is nauwelijks uit te roeien. De kakkerlak is in de natuur een opruimer en heeft zodoende toch een nuttige functie. Kortom, een diertje met meerdere gezichten. Voor Pieter Hugo een mooi startpunt voor zijn serie, La Cucaracha (kakkerlak). 

   De serie is gefotografeerd in Mexico en is zeker niet standaard. De openingsfoto is meteen schrikken, een afgehakt hoofd. Gelukkig geen echt hoofd maar een prop. De toon is hiermee wel gezet. Hugo is op zoek naar de donkere kant van de mens.  

 

   Die zoektocht is fascinerend om te bekijken. Op grote pagina’s komt de zelfkant van het leven voorbij. Slangenmelkers, prostituees, hardwerkende arbeiders, dromers. Prachtige portretten die kenmerkend zijn voor Pieter Hugo. Zijn onderwerpen worden zorgvuldig en met respect op de foto gezet. De serie krijgt daardoor ook een menselijk gevoel. Als kijker voel je dat als het anders was gelopen jezelf daar had kunnen staan. Dit besef stemt nederig en geeft kracht aan de serie.  La cucaracha heeft een zachte toon en laat een andere kant van het leven zien. Een apart leven maar wel heel kleurrijk. Ondanks je lot moet je er toch het beste van maken.  

Tekst: Hans Rutten

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nlOver de schrijver