Jacques Henri Lartigue

Jacques Henri Lartigue (1894-1986) was 18 jaar jong, toen hij deze iconische foto maakte.

Hij fotografeerde al vanaf zijn zesde jaar; fotografie was voor hem snelheid, optimisme en levenslust. Lartigue had nooit een fotografische opleiding gevolgd en werkte intuïtief. Fotograferen was een deel van zijn dagelijkse routine. Door de camera met de raceauto mee te bewegen, bevroor hij de snelheid en tijd. De auto lijkt door de vervormingen van de wielen en het weggeblazen publiek sneller te gaan dan in werkelijkheid het geval was.

Lartigue was een gepassioneerd amateurfotograaf en hij legde de veranderende wereld van de technologische revolutie van rond en na 1900 voor eeuwig vast. Zijn werk werd voor het eerst in 1963 in het MoMA (The Museum of Modern Art in New York) tentoongesteld in de vorm van een retrospectief. Curator John Szarkowski zei er destijds het volgende over: "Zijn vroege werk lijkt de onvermijdelijkheid van de veel latere ontwikkelingen in de fotografie te bevestigen vanuit het spel van een intuïtief werkend kind."

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nl

(vanaf 30 sec. wordt het interessant)Over de schrijver