Eddo Hartmann: Setting the Stage
21 februari 2020 

Eddo Hartmann: Setting the Stage

Bestaat de ideale socialistische stad?  Volgens sommigen is dat Pyongyang, de hoofdstad van Noord Korea. Een bijna ondoordringbaar land waar we veel negatieve geluiden over horen. Schendingen van mensenrechten, armoede en uitbuiting zijn aan de orde van de dag. De laatste jaren mochten enkele fotografen het land in.

Eddo Hartmann (Den Haag, 1973) was er één van. Vier keer reisde hij naar Noord Korea en kon er uitgebreid fotograferen. Wel werd hij continu begeleid door begeleiders dus zomaar fotograferen was er niet bij. Een project als dit is lastig om uit te voeren. Hoe fotografeer je een land dat draait op propaganda en waar Westerse fotografen niet vrij mogen werken? Hoe prik je door de schijn heen?

Het verwijt dat je de propaganda uitdraagt ligt op de loer. Het is lastig om dit te tackelen. Een ander nadeel is dat meerdere fotografen in Noord Korea werken. Je moet dan een onderscheidende aanpak hebben. Hartmann heeft hierin zijn eigen benadering gevonden. De titel “setting the stage” is veelzeggend, we gaan kijken naar een theater. De foto’s in het boek zijn groot afgedrukt en zeer zorgvuldig gefotografeerd, over iedere compositie is nagedacht. Veel toevalligheden kom je niet tegen in het boek, Hartmann maakt er zijn eigen podium van.

 















Het spannende aan dit boek is dat de fotograaf een spel speelt met de propaganda. Personen op de foto worden vaak geselecteerd door de begeleiders. Vervolgens worden ze goed neergezet. Hetzelfde geldt voor de architectuurfoto’s. Er is goed nagedacht over standpunt en uitsnede wat indrukwekkende beelden oplevert.


Foto’s die perfect kunnen dienen als propaganda. Gelukkig laat de fotograaf het hier niet bij. De titel geeft al iets aan, in het boek is ook een interview opgenomen en een tekst en films.

Je krijgt een goede indruk van het leven in Noord Korea. Op de foto’s en films zijn geen wantoestanden te zien maar door de aanvullingen en de website zijn deze wel voelbaar aanwezig. En overstijgt het zelfs de propaganda.

Tekst: Hans Rutten

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op.


Over de schrijver
Forum BEELDtaal (2015) is een 4 jarig opleidingsplatform voor verhalende fotografie en fotografische visual storytelling. De blogs die wij schrijven hebben hun oorsprong uit de meer dan 180 jarige geschiedenis van de beeldtaal. Deze geschiedenis is erg belangrijk om te weten wie je voorgangers zijn bij het maken van een verhalend fotoproject. Wie zijn je inspiratiebronnen, en wat kan je van ze leren?