E.J. Bellocq

E. J. Bellocq (1873-1949) kwam uit een rijke familie in het zogenaamde French Quarter van New Orleans. 

Hij was commercieel fotograaf van voornamelijk schepen en machines voor lokale bedrijven, en had een vlaag van mysterie rond zijn persoonlijkheid. Na Bellocq's dood werd een verzameling van een honderdtal glasplaten ontdekt, ergens verstopt in zijn bureau. 

De platen waren portretten van prostituees in New Orleans, zo rond 1912. Na onderzoek bleek dat Bellocq de vrouwen niet uit opdracht, maar uit liefde had gefotografeerd. Dit bleek vooral uit het werk zelf. De vrouwen zijn staand, zittend en liggend met veel respect vastgelegd. Zozeer zelfs dat de foto's vaak niet eens erotisch aandoen.

 

 Eind jaren '50 kwamen 89 glasplaten, in verschillende staten van corrosie, in handen van fotograaf Lee Friedlander. In 1970 verscheen een selectie van prachtige vintage prints van Friedlander voor een fotoboek met medewerking van Museum of Modern Art in New York. Het boek Storyville Portraits werd een instant klassieker en heeft schrijvers en filmmakers geïnspireerd. 

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs

, download ons E-book
E-book voor beeldtaal, verhalende fotografie, en visual storytelling. Met: intentie-vorm-resultaat en de 12 vormtoepassingen. Over zeggingskracht, inspiratiebronnen en geschiedenis.
of schrijf je in bij ons BEELDlab
BEELDlab community, maandelijkse feedback; fotoserie, fotowedstrijd, fotoselecties. Fotoboekbesprekingen, video content, live ontmoetingen in musea.
. Ben je klaar voor de echte cursus
BEELD en taal online cursus 1e jaar Academy, 4 vormtoepassingen, Intentie-Vorm-Inhoud, fotoanalyses, inspiratiebronnen, lesopnames, beeldgeschiedenis en live ontmoetingen in musea
? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.



Over de schrijver
Forum BEELDtaal (2015) is een 4 jarig opleidingsplatform voor verhalende fotografie en fotografische visual storytelling. De blogs die wij schrijven hebben hun oorsprong uit de meer dan 180 jarige geschiedenis van de beeldtaal. Deze geschiedenis is erg belangrijk om te weten wie je voorgangers zijn bij het maken van een verhalend fotoproject. Wie zijn je inspiratiebronnen, en wat kan je van ze leren?