Bill Brandt's Nudes

"In plaats van te fotograferen wat ik zag, fotografeerde ik wat de camera waarnam. De lens produceerde anatomische afbeeldingen en vormen die mijn ogen nog nooit hadden gezien."


Bovenstaande zei Brandt zelf over de serie Perspective of Nudes, die hij produceerde in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Hij benaderde het naakt met een extreme groothoeklens die hij op een oude houten politiecamera had gemonteerd. Het getoonde naakt en het landschap dat hij erbij betrok was niet van die tijd en compleet vernieuwend.

 

 Op de foto zien we een oor en wat haar in een landschap overgaan. Het oor maakt deel uit van het panorama en de gelijkenis van de oorschelp met de rotsformatie roept onverwachte associaties en nieuwe betekenissen op. De dramatische lucht en het theatrale licht versterken een verontrustende samenkomst tussen het organische en anorganische. Brandt bracht met zijn Perspective of Nudes een boeiende visie op de realiteit zoals wij hem denken te kennen. Rene Magritte hoeft hem alleen nog maar in te kleuren… 

Vind je dit een interessant artikel? Kijk ook eens naar Abstractie. 

De onderstaande link laat in het kort een overzicht zien van Brandt's complete oeuvre. Over de schrijver
Reactie plaatsen