Atget en Abbott

Als Man Ray midden jaren twintig van de twintigste eeuw de fotozaak van Eugène Atget binnenstapt, reist hij terug naar de tijd van het Parijs van de Middeleeuwen.


Er liggen daar meer dan 10.000 glasnegatieven van een verdwenen wereld. Een wereld die Atget zo'n 30 jaar (van 1888 tot 1927) lang heeft gefotografeerd. Enthousiast vertelt Man Ray zijn ontdekking aan zijn assistent, Berenice Abbott. Abbot raakt zelf met Atget bevriend in zijn laatste levensjaar in 1927 en zij belooft zijn werk bekend te maken. Ze keert terug naar New York met een groot deel van zijn glasnegatieven. 

Ook begint zij de totaal veranderende stad te fotograferen zoals Atget dat in Parijs had gedaan. Niet alleen werd ze zelf een bekend fotograaf, ook kwam zij haar belofte na en maakte zij Atget uiteindelijk wereldberoemd. De eerste foto is van Atget in Parijs uit 1924 en de tweede is van Abbot uit 1934 in New York. Het verouderde fotografisch proces van Atget is in zijn laatste jaren goed te zien; dat hij daarentegen een meester was in het wetplate-proces, is een bekend feit.

 fotografie-forum-beeldtaal-eugène atget


fotografie-forum-beeldtaal-berenice-abbott


Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nl
Over de schrijver