Arnold Newman

Omgevingsportretten

"We do not take pictures with our cameras, but with our hearts and minds."  Arnold Newman (1918-2006) was één van 's werelds bekendste en meest bewonderde portretfotografen ooit. Geliefd vanwege zijn 'omgevingsportretten' van kunstenaars, artiesten en politici, ving hij de essentie van zijn onderwerp door hen in hun natuurlijke omgeving te laten zien. In begin jaren '40 van de vorige eeuw was dat uitzonderlijk. ”De omgeving heeft iets toe te voegen aan de compositie en moet betrekking hebben op de persoon.

Groot formaat camera

Ongeacht wie het onderwerp is, het moet een interessante foto zijn”, aldus Newman. Hij werkte met een grootformaat camera en daardoor was zijn werkwijze traag. Zo ontlokte hij niet alleen alle aandacht van zijn geportretteerden, maar zorgde hij er ook voor dat elk detail van een scène werd opgenomen.

 

 Zijn misschien wel meest bekende foto is het portret van de Russische componist Igor Stravinsky uit 1946 aan een vleugel. De piano steekt strategisch af tegen een lege muur, en creëert de illusie dat de deksel een muzikale noot is. Zo fungeerden zijn achtergronden vaak als abstracte geometrische componenten in zijn zorgvuldig gekozen composities. Op het bovenstaande contactvel zien we een interessante zoektocht naar de 'match' met zijn onderwerp. Newman is niet meteen tevreden en probeert meerdere poses uit.

Arnold Newman-The Early Work

Het onderstaand filmpje hebben we gemaakt vanwege een vergissing bij het bestellen van een boek van Arnold Newman. We kregen een ander boek dan verwacht maar achteraf bleek dit boek, Arnold Newman-The Early Work, veel interessanter te zijn dan het oorspronkelijke boek wat we in gedachten hadden. We hebben er een video over gemaakt.



Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus?

Over de schrijver
Forum BEELDtaal (2015) is een 4 jarig opleidingsplatform voor verhalende fotografie en fotografische visual storytelling. De blogs die wij schrijven hebben hun oorsprong uit de meer dan 180 jarige geschiedenis van de beeldtaal. Deze geschiedenis is erg belangrijk om te weten wie je voorgangers zijn bij het maken van een verhalend fotoproject. Wie zijn je inspiratiebronnen, en wat kan je van ze leren?