Arnold Newman: Krupp

"As a Jew, it’s my own little moment of revenge." - Arnold Newman De Duitse staalgigant Alfred Krupp maakte in de Tweede Wereldoorlog handig gebruik van slavenarbeid om wapens te produceren voor de nazi's - en daar zelf goed op binnen te lopen. Na de oorlog in 1963 vroeg hij de beroemde Arnold Newman een portret voor hem te maken. Maar toen hij erachter kwam dat Newman van Joodse afkomst was, blies hij de opdracht af. Newman stond er echter op dat Krupp zijn portfolio nog eens goed moest bekijken voordat hij zo'n beslissing nam. Krupp stemde alsnog in.

 

 Op 6 juli 1963 werd de iconische foto in de fabriek in Essen van Alfred Krupp genomen in een zogenoemde 'tangverlichting', die ervoor zorgde dat Krupp er zo demonisch mogelijk uit zou zien.  Newman's wraak was zoet.

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nl
Over de schrijver