A room of their own

Op de kaft staat een kindertekening en aan de binnenkant foto’s van post it’s. Gevolgd door enkele pagina’s met krantenknipsels. Het is de opening van “A room of their own”.


Susan Meiselas werd gevraagd om in Engeland een project te fotograferen van een vrouwenopvang. Het gaat daarbij niet alleen om de vrouwen maar ook de zaken er omheen. De trainingen waarin toekomstplannen worden gemaakt, het vergroten van assertiviteit en het weer leren nemen van verantwoordelijkheid moesten in beeld worden gebracht. Een complexe klus die door Meiselas creatief wordt opgepakt.

Omdat de veiligheid van de vrouwen gewaarborgd moest worden zijn er bijna geen portretten in het boek opgenomen. Toch worden de vrouwen geportretteerd. Hiervoor zijn de lege slaapkamers met (soms) enkele persoonlijke spullen, maar ook het proces dat de vrouwen doormaken letterlijk in beeld gebracht. Een verrassende benadering.

 

 Foto's van mindmaps uit de trainingen, aantekeningen en tekeningen, ze brengen mooi in beeld tegen welke problemen de vrouwen aanlopen en wat hun toekomstplannen zijn. Als ultieme verrassing is er midden in het boek een “freedom programme” opgenomen. Een klein boekje dat is gemaakt door een van de vrouwen waarin zij haar persoonlijke verhaal verwerkt. “A room of their own” is een boek waarin op een aparte manier een complex verhaal wordt verteld en dat hierdoor zeker de moeite waard is om te bestuderen.

Tekst: Hans Rutten

Wil je meer weten over inhoudelijke fotografie? Lees onze blogs, download ons E-book of schrijf je in bij ons BEELDlab. Ben je klaar voor de echte cursus? In september starten we weer op. Zorg dat je er op tijd bij bent, want ze raken vol.

www.forumbeeldtaal.nl


Over de schrijver